dijous, 29 de març del 2012

L'SCRIPTORIUM


L'scriptorium és un edifici que conservem des de fa uns X segles. Va ser fundat per Guifre “el pelós” i antigament era un hospital.
Les persones que hi treballaven eren els monjos i per convertir-te en un dels “treballadors” havies de donar una terra. Els monjos estudiaven 7 assignatures i, principalment, el que feien era: resar (oracions), treballar la terra, copiar llibres i menjar (dos cops al dia, tal i com deien el conjunt d'ordres benedictines). Copiaven desenes de llibres durant la seva vida. Tenien dos tipus de lletres diferents segons les diferents èpoques: a la època romànica la lletra era Carolina, en canvi, a la època gòtica, la lletra era Gòtica (una mica més complicada). Per escriure tenien tres estris diferents, que es van desenvolupar al llarg del temps:
  • Primer: La ploma d'oca
  • Desprès: La canya
  • I per últim: La ploma metàl·lica
La tinta normalment era negra, però també podia ser vermella. Els papers eren de pell de d'ovella i el temps total d'elaboració era d'un més. Tant el paper, com la tita o les plomes no ho feien els monjos.
Els monjos que escrivien s'anomenaven copistes. Els llibres eren molt valuosos i n'hi havia uns 200 per això en feien copies, podien tardar mesos o fins i tot anys en fer-ne una.
En aquella època, tal com hem dit, els monjos eren benedictins i per això es regien per 64 normes.

VOCABULARI
Cap lletres: Eren les lletres majúscules que es posaven al principi de les frases. Les feien els monjos lletristes, no els copistes.


Per veure com es feia el pergamí més clarament, podeu mirar el següent vídeo:

Fet per:
Anna Gay
Pere Planes
Mohamed Saghad
Grau Fernàndez
Marta Moral

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada